Loading...

Kan man være dyreven og jæger?

Jeg går på jagt og har inden jeg afgav mit første skud gjord mig de nødvendige overvejelser om hvorfor jeg dræber dyr.

Jeg har fået mange underfundige og skeptiske blikke, når jeg har fortalt, at jeg går på jagt. – også opfulgt af et spørgsmål i stil med:

“kan du godt få dig selv til at skyde et dyr?” – og jeg kan sige, at svaret til det er: ja, det kan jeg godt.

For mig er det meget formidling forbundet med at gå på jagt. Det er en smule mere nuanceret end, at folk, der går på jagt ikke kan lide dyr og er onde.

Jeg elsker dyr, jeg har altid haft kæledyr og som barn havde jeg endda en bi som kæledyr vinteren over da jeg syntes det var synd, at den ikke var nået i hi med sine venner.

Jeg har arbejdet i Randers Regnskov i mange år og havde nogle af de største oplevelser ved at få lov at kæle med nogle af dyrene.

Men selv på trods af det, ja så går jeg fra tid til anden i skoven jeg et gevær. – og hvorfor så det..?

Tja, det nemme svar er, at min far er jæger. – men dertil skal siges, at jeg i mange år havde det meget svært med det netop, da jeg elsker dyr. – men sjovt nok havde jeg intet problem med at smæske mig i kødet. – og det er da en kende dobbeltmoralsk..

For mig handler det ikke om, at alle, der spiser kød selv skal kunne tage en økse og gå ud og hugge hovedet af hønen, men det handler om at man tager stilling til de valg, som man træffer. – ofte træffes valg ud fra vaner mere end reelle overvejelser og det mener jeg er en smule forfejlet.

Jeg kunne komme med en masse argumenter om, hvorfor jagt er godt for den danske natur – endda måske komme med et argument om, at trofæjagt i ulande kan forsvares (i visse tilfælde), men den korte version:

1. Det er som udgangspunkt jægere, der står for vildtpleje og sikrer sunde og raske dyr i de danske skove. – og det er jo en kende paradoksalt, men ikke desto mindre sandt.

Der er en række regler, som alle jægere følger, herunder, at når man går på jagt og man ser en rå og et lam, så skydes lammet fra. – Dermed vil der være mere mad til de stærkere dyr; dyrene skal altså ikke konkurrere om maden og på den måde vil de resterende dyr som udgangspunkt være sundere og stærkere.

Det giver jo sig selv, at hvis der ikke blev skudt nogle dyr, så blev bestanden større, plads- og føderessourcer blev mindre, og konsekvensen deraf ville være, at flere dyr ville dø vinteren over og en generel svækkes bestand grundet færre føderessourcer.

ovenstående er naturligvis forenklet og ikke særligt nuanceret, men tænk lidt over det, måske er det ikke helt så sort/hvidt, som det nemt kan gøres til.

 

2. Jeg ser en ære i, at jeg nedlægger og spiser et dyr, der har haft et godt liv og den mulighed har jeg ved at gå på jagt. For mig er der en ansvarlighed forbundet med at kunne stå på mål for sine valg – herunder, at jeg har valgt at spise kød.

Dyr, der nedlægges på jagt, er som udgangspunkt dyr, der har levet hele deres liv i det fri, der har haft mange hektar at udfolde sig på, der har græsset frit, løbet over bække, skrabet sig mod træerne og grundlæggende levet et rigtigt liv. – og uden at de mærker yderligere er det slut. – det er i min optik humant.

 

 

No Comments

Leave a Reply