Loading...

Juletærte med æble, kanel og marcipan,

Her får du mit bedste bud på en SKØN tærte med nogle af julens skønneste smage: Æble, kanel, mandler og marcipan 🙂 Det smager intet mindre end fantastisk !

Her i december skal man ikke gå ned på søde sager, men jeg kan godt gå lidt kold i alt det traditionelle, så her kommer en opskrift på en ikke helt traditionel jule-dessert – men alligevel fyldt med alle de dejligste julesmage.

Mørdej

  • 200 g. hvedemel
  • 120 g. smør
  • 2 spsk. sukker
  • 2 æggeblommer (gem æggehviderne til kransekagemassen)

Æblekompot

  • 1 kg æbler
  • 50 gram sukker
  • 1 vaniliestang/2 tsk. vaniliesukker
  • 1-2 stjerneanis
  • Lidt citronsaft

Kransekagemasse

  • 200 g. marcipan
  • 2 æggehvider
  • 80 g. flormelis

Crumble

  • 1-2 tsk kanel
  • 80 g. mandler
  • 75 g. smør
  • 50 g. brun farin 

Mørdej

Bland sukker og mel i en skål. tilsæt æggeblommer og smør og smuldr det med fingrene indtil dejen er helt glat. 

Lad dejen hvile i 20-30 minutter.

Dejen rulles ud på et stykke bagepapir og lægges i et tærtefad  (24 cm i diameter).

 

Forbag tærten i 15 minutter ved 180 grader. – sørg for at krølle et stykke bagepapir og læg enten ris, bønner eller andet herpå for at sikre at dejen ikke bobler under bagning.

 

Æblekompot

Æblerne skrælles og snittes i små stykker.

Kog æblestykkerne med sukker, stjerneanis og vanilie. 

-hvis du bruger en vaniliestang flækkes denne og kornene skrabes ud og tilsættes til æblerne, stangen koges også med. 

Kog æblerne under låg i ca. 10 minutter ved svag varme.

Hvis det er meget flydende koges kompotten ind uden låg til den har en tilpas fast konsistens.

Fjern stjerneanis og evt. vaniliestang. Smag til med citronsaft.

 

Kransekage

Bland marcipan og flormelis til det er nogenlunde blandet. Tilsæt æggehvider og rør det sammen til det er en nogenlunde glat masse. – kan med fordel blandes med dejkroge i et piskeris.

 

Crumble

Hak mandlerne. Bland alle ingredienserne. – done 🙂 

 

Samling af tærten

Læg kransekagemassen i den forbagte tærte, smør det forsigtigt ud i et jævnt lag, hæld æblekompot i, smør jævnt ud og tilsæt smuldres crumblen henover tærten.

Bages i 20 minutter ved 180 grader.

 

Serveres med lidt creme fraise eller vanilieis . 

Comments (2)

  • Lærke 2 år ago Reply

    Lækker opskrift! Lægger der bagepapir under mørdejen når du bager den?

    mettesliv 2 år ago Reply

    Nej jeg vender bagepapiret om når det bliver lagt i formen, så er det nemmere at undgå at dejen knækker når den skal over i formen 🙂 Så nej, den skal bare direkte i, der er rigeligt smør i dejen, så den brænder ikke fast.

Leave a Reply